Kulturno povijesna zbirka Lič

Kulturno povijesna zbirka Lič

  


Kad su 1994. godine, prigodom obilježavanja 150 godina školstva u Liču, braća Nenad i Dražen Starčević pokrenuli osnivanje Etnografske zbirke, malo je tko očekivao da će se, iz početnog prikupljanja prvog postava predmeta, zbirka razviti u jedinstveni etnografski muzej u općini Fužine i jedan od rijetkih u Gorskom kotaru.

 Etnografska zbirka je, naime, već 1995. godine postala evidentiran spomenik kulture, kojom su prigodom u popis izložaka zabilježena 63 različita predmeta. Tijekom godina prikupljani su novi i novi zanimljivi predmeti iz prošlosti, amnogi su građani s područja cijele općine pa i ljudi koji ovamo povremeno navraćaju, počeli samonicijativno poklanjati stare vrijedne predmete.

 Zbirka svoj procvat doživljava institucionaliziranjem, odnosno osnivanjem  Etnografske udruge „Sv. Juraj". Udruga je osnovana 2001. godine i otad vodi brigu o Zbirci, njenom održavanju i proširenju. Udruga si je zadala nekoliko ciljeva aktivnosti. Među njima su očuvanje povijesno-kulturne baštine, narodnoga blaga i običaja te njihova zaštita, potom proučavanje lokalne povijesti Liča, općine Fužine i Gorskog kotara, upoznavanje javnosti sa svojim radom te edukativno djelovanje na području etnografije i povijesti. Jedan od ciljeva koji je već dostignut je uvrštavanje Etnografske zbirke u turističku ponudu, a u tijeku su aktivnosti na pripremi izrade buduće monografije Liča kao najstarijeg mjesta u Općini Fužine.

Etnografska zbirka smještena je u središtu Liča u zgradi osnovne škole. Kako je za školske potrebe sada dovoljna jedna učionica, to su vrijedni entuzijasti, članovi udruge, iz godine u godinu uređivali dio novih prostora i na taj način dali nove sadržaje i oplemenjivali zapušteni prostor koji je bio izvan funkcije. U početku rada Etnografska je zbirka raspolagala s jednim izlagačkim prostorom u kojem su smješteni prvi izlošci, potom je uređena tzv. arhivska soba s pohranjenim pisanim dokumentima, knjigama i različitim zanimljivim fotografijama. Uređene su nove dvije sobe s vrijednim izlošcima. Jedna je „povijesna soba" u kojoj je zaprimljena donacija stare fužinarske obitelji Kauzlarić (Svečevi). Riječ je o vrlo atraktivnom postavu  s antikvitetnim namještajem, umjetničkim slikama, straim posuđem, ukrasima i starim dokumentima i knjigama. Također, u tu je sobu smještena i mala sakralna riznica koja sadržava značajnu količinu crkvenih predmeta, vrijednih starih crkvenih odora i zastava za čije je spremanje podignut poseban zrakonepropusni ormar.  Ovdje se nalaze i vrijedni stari glazbeni instrumenti.

Uređena je i još jedna zanimljiva prostorija koja tematski ne pripada sadržaju zbirke i nije vezana uz povijest ličko-fužinskog i goranskog kraja, no, posjetiteljima je vrlo zanimljiva. Nastala je kao posljedica vrijedne donacije vlasnika kuće za odmor u Liču. Fizičar dr. Guy Paić koji živi u Ciudad Mexicu, po želji njegove pokojne supruga koja je bila poznata televizijska novinarka - Arlette Ambrožić-Paić, poklonio je Zbirci vrijedne umjetnine prikupljene na brojnim putovanjima. Uglavnom je riječ o predmetima s područja Afrike i Južne Amerike pa su članovi Etnografske udruge formirali i uredili posebnu izložbenu prostoriju s ponudom izložaka kultura izvaneuropskih naroda.

Uređenjem više različitih postavki Etnografska zbirka u Liču postala je vrlo respektabilan muzejski prostor. Danas sadrži više od 500 izložaka u stalnom postavu, a konstantno se nadopunjuje noivim predmetima. O njima se vodi kompletna briga o održavanju, premazu zaštitnim sredstvima, a u planu Udruge je, laboratorijskim ispitivanjem, utvrditi određivanje starosti najvrednijih izložaka te dio, po potrebi, restaurirati.

Na preporuku Konzevatorskog zavoda u Rijeci,  na temelju postignutih rezultata, u tijeku je priprema za dobivanje statusa registriranog spomenika kulture.

 

Etnografska zbirka je otvorena za grupe uz prethodnu najavu / cijena vođenja 10,00 kn po osobi, do Lič polja 15,00 kn

Kontakt: 091/761-47-98

Virtualna šetnja zbirkom moguća je na:

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se