Kulturno povijesna zbirka Lič

Kulturno povijesna zbirka Lič

  


Kad su 1994. godine, prigodom obilježavanja 150 godina školstva u Liču, braća Nenad i Dražen Starčević pokrenuli osnivanje Etnografske zbirke, malo je tko očekivao da će se, iz početnog prikupljanja prvog postava predmeta, zbirka razviti u jedinstveni etnografski muzej u općini Fužine i jedan od rijetkih u Gorskom kotaru.

 Etnografska zbirka je, naime, već 1995. godine postala evidentiran spomenik kulture, kojom su prigodom u popis izložaka zabilježena 63 različita predmeta. Tijekom godina prikupljani su novi i novi zanimljivi predmeti iz prošlosti, amnogi su građani s područja cijele općine pa i ljudi koji ovamo povremeno navraćaju, počeli samonicijativno poklanjati stare vrijedne predmete.

 Zbirka svoj procvat doživljava institucionaliziranjem, odnosno osnivanjem  Etnografske udruge „Sv. Juraj". Udruga je osnovana 2001. godine i otad vodi brigu o Zbirci, njenom održavanju i proširenju. Udruga si je zadala nekoliko ciljeva aktivnosti. Među njima su očuvanje povijesno-kulturne baštine, narodnoga blaga i običaja te njihova zaštita, potom proučavanje lokalne povijesti Liča, općine Fužine i Gorskog kotara, upoznavanje javnosti sa svojim radom te edukativno djelovanje na području etnografije i povijesti. Jedan od ciljeva koji je već dostignut je uvrštavanje Etnografske zbirke u turističku ponudu, a u tijeku su aktivnosti na pripremi izrade buduće monografije Liča kao najstarijeg mjesta u Općini Fužine.

Etnografska zbirka smještena je u središtu Liča u zgradi osnovne škole. Kako je za školske potrebe sada dovoljna jedna učionica, to su vrijedni entuzijasti, članovi udruge, iz godine u godinu uređivali dio novih prostora i na taj način dali nove sadržaje i oplemenjivali zapušteni prostor koji je bio izvan funkcije. U početku rada Etnografska je zbirka raspolagala s jednim izlagačkim prostorom u kojem su smješteni prvi izlošci, potom je uređena tzv. arhivska soba s pohranjenim pisanim dokumentima, knjigama i različitim zanimljivim fotografijama. Uređene su nove dvije sobe s vrijednim izlošcima. Jedna je „povijesna soba" u kojoj je zaprimljena donacija stare fužinarske obitelji Kauzlarić (Svečevi). Riječ je o vrlo atraktivnom postavu  s antikvitetnim namještajem, umjetničkim slikama, straim posuđem, ukrasima i starim dokumentima i knjigama. Također, u tu je sobu smještena i mala sakralna riznica koja sadržava značajnu količinu crkvenih predmeta, vrijednih starih crkvenih odora i zastava za čije je spremanje podignut poseban zrakonepropusni ormar.  Ovdje se nalaze i vrijedni stari glazbeni instrumenti.

Uređena je i još jedna zanimljiva prostorija koja tematski ne pripada sadržaju zbirke i nije vezana uz povijest ličko-fužinskog i goranskog kraja, no, posjetiteljima je vrlo zanimljiva. Nastala je kao posljedica vrijedne donacije vlasnika kuće za odmor u Liču. Fizičar dr. Guy Paić koji živi u Ciudad Mexicu, po želji njegove pokojne supruga koja je bila poznata televizijska novinarka - Arlette Ambrožić-Paić, poklonio je Zbirci vrijedne umjetnine prikupljene na brojnim putovanjima. Uglavnom je riječ o predmetima s područja Afrike i Južne Amerike pa su članovi Etnografske udruge formirali i uredili posebnu izložbenu prostoriju s ponudom izložaka kultura izvaneuropskih naroda.

Uređenjem više različitih postavki Etnografska zbirka u Liču postala je vrlo respektabilan muzejski prostor. Danas sadrži više od 500 izložaka u stalnom postavu, a konstantno se nadopunjuje noivim predmetima. O njima se vodi kompletna briga o održavanju, premazu zaštitnim sredstvima, a u planu Udruge je, laboratorijskim ispitivanjem, utvrditi određivanje starosti najvrednijih izložaka te dio, po potrebi, restaurirati.

Na preporuku Konzevatorskog zavoda u Rijeci,  na temelju postignutih rezultata, u tijeku je priprema za dobivanje statusa registriranog spomenika kulture.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se