Svetište Majke Božje Snježne, Lič

Svetište Majke Božje Snježne, Lič

  U Liču, najstarijem mjestu općine Fužine, nalazi se crkva svetog Jurja(1662.) i svetište Majke Božje Snježne u Ličkom polju.

Svetište ima povijest koja datira iz 1733. godine kada su prema predaji ličani krenuli u obnovu ruševne crkve svetog Ivana Krstitelja, ali im se crkva stalno rušila da bi 5. kolovoza pao snijeg. Napravila se kapelica od snijega, a u njoj se ukazala Majka Božja. Zato se umjesto prvobitne zamisli izgradila kapela posvećena Gospi Snježnoj. Održavane su procesije. U jeku 2. svjetskog rata partizani su u crkvicu spremili oružje zarobljeno nakon kapitulacije Italije te su je 10.10.1943. minirali nijemci. Oltarnu sliku i križ od bijelog mramora s vrha Velikog oltara spasili su mještani. Nakon rata brigu o ruševinama župnog stana koji je također bio spaljen i o ruševinama crkve vode mještani koji su hodočastili i na ruševine. 70 - tih godina prošlog stoljeća uveden je tradicionalni blagoslov vozila koji se, osim u Liču, obavlja još samo na Trškom Vrhu kod Krapine. Početak radova na obnovi svetišta BDM Snježne 5.8.2001. blagoslovio je monsinjor Ivan Devčić nadbiskup riječki. 5.8.2002. dovršena je izgradnja crkvice.
U blizini se nalazi brdo Sveti Ivan na kojem je trasa križnog puta i kapelica izgrađena u čast papi Ivanu Pavlu II.

 

 

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se